Zorgen om geboortegolf in Nederland

De coronapandemie heeft dit jaar waarschijnlijk bijgedragen aan een geboortegolf in Nederland. In de eerste negen maanden van 2021 zijn meer kinderen geboren dan in dezelfde periode van 2020. Naar verwachting komt het aantal geboorten in Nederland dit jaar uit op bijna 180.000, een aantal dat sinds 2011 niet meer is bereikt. Moeten we ons zorgen maken?

Geboortegolf in Nederland

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek worden er normaliter in Nederland rond de 170.000 kinderen geboren, maar volgens het CBS neemt dat met 5% en zal het totaal aantal geboortes komen te liggen op 180.000. Nederland geldt samen met Finland als een uitzonderingen in Europa. In andere Europese landen, zoals Spanje en Frankrijk, daalde het aantal geboorten juist sterk.

Vrouwen boven de 30 jaar

Vooral bij vrouwen boven de 30 jaar werden meer kinderen geboren dan in dezelfde periode van voorgaande jaren. Voor 2021 wordt het aantal geboortes in de leeftijd van 30 tot 35 jaar geschat op 135 per 1000 vrouwen. In 2020 waren dit er nog 127 per 1000 vrouwen. Ook vrouwen tussen de 25 en 30 jaar kregen dit jaar meer kinderen. Vrouwen stellen het krijgen van kinderen de afgelopen jaren steeds vaker uit tot latere leeftijd. Dat komt door een toenemende onzekerheid: door een veranderende arbeidsmarkt waardoor een vast contract op zich laat wachten, door de huizenmarkt waardoor een huis met babykamer niet zo makkelijk te regelen is en ook settelen mensen zich later.

Zorgen over de geboortegolf

Ook zijn er ook zorgen over grote aantal kinderen. Op korte termijn speelt dat in de kinderdagopvang en het onderwijs. De baby’s die nu geboren worden, gaan over vier jaar naar school en gaan gebruik willen maken van de kinderdagopvang. En deze sectoren kampen met een gigantisch personeelstekort en zijn er lange wachttijden. En kunnen al die baby’tjes later wel ergens wonen? Er is nu al een gigantisch woningtekort, steden worden meer en meer onleefbaar en ons wegennet is compleet dichtgeslibd. er zijn mensen die hun ogen sluiten voor deze problemen. Zo noemt De Telegraaf de geboortegolf heugelijk babynieuws en noemt het iets positief en spreekt het Katholiek Dagblad De Mariabode van een kinderzegen. 

Bronnen: CBS, Nu, Parool, Trouw

Tags:
CBS geboortegolf kinderen

Recente berichten

Kinderloosheid is puur egoïsme volgens de paus

Overbevolking in het nieuws – December 2021

Bevolkingsgroei Nederland door migratie en stijgende levensduur

Overbevolking in het nieuws – November 2021

Utrecht moet groeien én ook nog eens leefbaar blijven

Overbevolking in het nieuws – Oktober 2021