Utrecht moet groeien én ook nog eens leefbaar blijven

Utrecht moet groeien. Er komen 100.000 inwoners bij en daarom moeten er woningen bijgebouwd worden en moet er meer openbaar vervoer komen. En dat alles om de stad leefbaar te houden. Dat staat in de Ruimtelijke Strategie Utrecht. Maar er is een veel eenvoudigere manier om de stad leefbaar te houden!

Utrecht moet groeien

Utrecht groeit. Nu wonen er in Utrecht iets minder dan 360.000 mensen in 2040 is de verwachting dat de stad ongeveer 455.000 inwoners telt. Die bevolkingsgroei wordt met name veroorzaakt door de komst van jongeren, studenten en buitenlandse migranten. Om die groei in goede banen te leiden, heeft het stadsbestuur een plan opgesteld: de Ruimtelijke Strategie Utrecht. Hierin staat staat hoe de stad de komende twintig jaar moet worden ingericht.

Bevolkingsgroei

De bevolkingsgroei in Utrecht en de veranderde samenstelling daarvan, houden ook in dat er meer woningen moeten worden gebouwd die passen bij de vraag van de bevolking. Concreet betekent dat er 100.000 woningen bij moeten komen en dat in het jaar 2040 er in eerste instantie al 60.000 extra woningen zijn gebouwd. Daarnaast dient het openbaar vervoer te worden ingericht voor al die extra mensen. Daarom wil Utrecht met een grotendeels ondergrondse metrolijn naar Nieuwegein aanleggen. Per dag zal die zogeheten Merwedelijn 50 duizend reizigers trekken.

Miljarden nodig

Met steun van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur probeerde Utrecht eerder dit jaar 2,5 miljard euro los te krijgen  uit het Nationaal Groeifonds, dat investeert in economische groei. Maar het verzoek om dat geld werd afgewezen omdat de plannen niet goed genoeg waren onderbouwd. Die woningen zijn er dus nog niet zo snel. Desondanks wil Utrecht al wel beginnen met de aanleg van de Merwedelijn. De gemeente en de provincie willen het Rijk vragen om het leeuwendeel van de benodigde 4 tot 5 miljard euro op zich te nemen. Die Utrechtse metro zou echt noodzakelijk zijn om de groeiende stad leefbaar te houden, aldus mobiliteitswethouder Lot van Hooijdonk.

Utrecht moet groeien. Maar is dat wel zo?

De miljarden vliegen je om de oren: meer mensen, meer woningen en meer openbaar vervoer. En dat alles om de stad leefbaar te houden . Een veel eenvoudigere manier om het geld in de zak te houden en de stad leefbaar te houden. En dat is om nu eens te stoppen met die groei, te beginnen met de bevolkingsgroei.

Bronnen: Dutch Mobility InnovationsRTV Utrecht Ruimtelijke Strategie 2040, Volkskrant

 

 

Tags:
bevolkingsgroei leefbaarheid openbaar vervoer Ruimtelijke Strategie Utrecht Utrecht woningbouw

Recente berichten

Zorgen om geboortegolf in Nederland

Overbevolking in het nieuws – Oktober 2021

Inwonertal Nederland gegroeid met een stad ter grootte van Hilversum

Drinkwatertekort dreigt als gevolg van bevolkingsgroei

Overbevolking in het nieuws – week 42, 2021

Zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland