Overbevolking in het nieuws – week 36, 2021

Iedere week komen we berichten over overbevolking en nieuwtjes ten aanzien van bevolkingsgroei en bevolkingskrimp tegen en wat dit betekent voor ons welzijn en voor natuur en milieu. In deze rubriek verzamelen wij de meest interessante en opzienbarende berichten. Dit keer wordt er in de rubriek ‘Overbevolking in het nieuws’ onder meer aandacht besteed aan de snelstgroeiende steden in Europa,  file in China, de woningnood en aan positief nieuws. Want op langere termijn wordt bevolkingskrimp de belangrijkste verandering van de huidige eeuw.

Onderbevolking

Luister naar een fragment op NPORadio1 over de zorg over overbevolking. Overpopulatie geldt al jaren als een doemscenario. Deze week werd dat nog eens bevestigd, want cijfers van het CBS laten zien dat het aantal geboorten de eerste zes maanden van dit jaar, bijna 6% hoger lag dan in de eerste helft van 2020. Dat is de grootste stijging in zeker 25 jaar. Demografen zien het niet zo somber in. Op langere termijn speelt er een andere trend: bevolkingskrimp wordt de belangrijkste verandering van de huidige eeuw. Onderbevolking dus. Hoogleraar sociale geografie Pieter Hooimeijer vertelt er meer over.

File

Deze video is alweer een paar jaar oud. Het laat een gigantische file zien in China.

Snelstgroeiende steden in Europa

Visual Capitalist maakte een mooi overzicht van de snelstgroeiende steden in Europa. In deze top 20 vind je veel Russische steden terug. Zo ook de nummer 1. Dat is Balasjicha. Deze stad ligt in de regio van Moskou. Op nummer 14 staat Utrecht.

Snesltgroeiende steden in Europa

Bron afbeelding: Visual Capitalist

Bijbouwen is lastig

Nora Neuteboom maakt zich in haar column op RTLNieuws druk over de woningnood. De meest genoemde oplossing is bijbouwen. Maar dat is lastig

De grond is schaars, we willen niet meer in torenhoge flats wonen en de Natura 2000 gebieden zitten in de weg.

Zij vindt dat we de definitie van wat ‘wonen’ inhoudt, moeten veranderen. Het moet van overheidswege aangemoedigd worden om samen te wonen. Dat brengt het gemiddelde vierkante meter woonruimte per individu omlaag. Ook schrijft ze dat een huis moet meegroeien met de levensfase en dat betekent ook kleiner wonen als je kinderen de deur uit zijn.  Mooie oplossingen, maar Neuteboom schrijft met geen woord over  de almaar toenemende groei van het aantal inwoners. Want hoe meer mensen, hoe meer woningen er nodig zijn.  Maar bijbouwen is lastig.

Tags:
bevolkingskrimp Europa file onderbevolking overbevolking Utrecht

Recente berichten

Drinkwatertekort dreigt als gevolg van bevolkingsgroei

Overbevolking in het nieuws – week 42, 2021

Zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland

Overbevolking in het nieuws – week 41, 2021

Overbevolking en het klimaat. Wie is verantwoordelijk?

Tekort aan studentenwoningen wordt nijpend