Meer of minder baby’s nodig om onze welvaart op peil te houden?

Hebben we meer of minder baby’s nodig om onze welvaart op peil te houden? En hebben we echt wel bevolkingsgroei nodig om de economie draaiende te houden? Het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next van WNL gaat op deze vraag in.

Er zijn meer baby’s nodig

Circa procent van de jongeren tussen de 18 en 22 wil graag kinderen. En toch is er een tekort. En dat geeft problemen, want Nederland heeft meer baby’s nodig om welvarend te blijven. Zijn er geen andere manieren om onze economische groei op peil te houden: automatisering bijvoorbeeld of arbeidsmigratie?

Te weinig opvolgers

Grote gezinnen zijn niet meer vanzelfsprekend. En dat zorgt voor problemen in de toekomst, zegt demograaf Jan Latten. Volgens de cijers van het CBS worden er  gemiddeld per stel 1,8 kind geboren. Dat is minder dan de 2,1 die nodig is voor een bevolking om zich te reproduceren. Als je Nederland ziet als een familiebedrijf heb je opvolgers nodig, maar de BV Nederland heeft dus te weinig opvolgers. het gevolg is een sterkere vergrijzing en over twintig jaar zijn veel meer ouderen en nog minder jongeren die werken. En wie gaan die ouderen verzorgen en de AOW betalen?

Start naar een gezin

De reden voor het feit dat er steeds minder baby’s worden geboren komt door de persoonlijke levensloop. De start naar een gezin wordt gehinderd door zaken waarvoor de overheid voor een belangrijk deel verantwoordelijk is, zoals de woningbouwprogrammering en dat we een flexeconomie hebben. Onbedoeld heeft de overheid drempels opgeworpen om kinderen te krijgen. En omdat het lastig is om een vaste baan te vinden, een vast inkomen te verdienen en men moeilijk aan een geschikte woning kan komen, stellen veel mensen kinderen uit totdat ze wel die zekerheid hebben. En dat uitstel leidt ook vaak tot afstel.

Migratie motor achter bevolkingsgroei

Dat de bevolking groeit komt dus niet door natuurlijk aanwas, maar door migratie. De vraag is is of arbeidsmigratie de oplossing om de arbeidstekorten aan te vullen. Als je alleen focust op deze oplossing, dan zorgt dat ook weer voor andere vraagstukken , zoals het integratievraagstuk, een groeiende woningnood en hebben de arbeidsmigranten de talenten die wij hier nodig hebben. Duidelijk is dat door  immigratie het steeds moeilijker wordt om met zijn allen één samenleving te maken.

En blijven de arbeidsmigranten wel, want ook in hun thuisland zijn er arbeidstekorten. Niet alleen Nederland kampt met een krimpende bevolking. De kans is dat er steeds minder arbeidsmigranten in Nederland willen werken. Maar hoe zorg je er dan voor dat de economie blijft draaien en ons welvaartsniveau op peil blijft?

Welvaart op peil houden

Arbeidseconoom Joop Schippers denkt dat we de welvaart op peil kunnen houden door robots in  te zetten en te automatiseren. Baby’s krijgen mensen toch vooral uit persoonlijke overwegingen niet om het arbeidsmarktprobleem op te lossen. Ook zorgen meer baby’s en meer arbeidsmigranten ervoor dat het land steeds voller wordt en dat draagt ook weer niet bij aan onze welvaart en zeker niet aan ons welzijn!

Bekijk de hele uitzending op NPO Start.

Bronnen: WNL, WNL

Tags:
arbeidsmarkt arbeidsmigratie bevolkingsgroei Jan Latten kinderen migratie vergrijzing welvaart

Recente berichten

Kinderloosheid is puur egoïsme volgens de paus

Overbevolking in het nieuws – December 2021

Bevolkingsgroei Nederland door migratie en stijgende levensduur

Overbevolking in het nieuws – November 2021

Zorgen om geboortegolf in Nederland

Utrecht moet groeien én ook nog eens leefbaar blijven