Hoe ziet Nederland eruit in 2050? Nieuwsuur geeft antwoord

Hoe ziet Nederland eruit in 2050? In actualiteitenprogramma Nieuwsuur werd getracht om daar een antwoord op te geven. Nieuwsuur baseert zich in deze serie reportages op het door het NIDI samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgevoerde Verkenning Bevolking 2050.

Verkenning Bevolking 2050

Deze Verkenning Bevolking 2050 tracht antwoord te geven op de vraag Hoe ziet Nederland eruit in 2050? In de verkenning is beschreven hoe verschillende ontwikkelingen in kindertal, levensduur en migratie invloed hebben op de omvang en samenstelling van de bevolking halverwege deze eeuw. Ook is in kaart gebracht welke gevolgen deze ontwikkelingen kunnen hebben op het gebied van onderwijs, arbeid, zorg en wonen.

Hoe ziet Nederland eruit in 2050?

In de verkenning is te lezen dat tot 2050 de Nederlandse bevolking met twee miljoen inwoners groeit, voornamelijk door immigratie. Nederland vergrijst in rap tempo en er zijn er veel meer ouderen dan nu, terwijl het geboortecijfer afneemt en gezinnen steeds kleiner worden. Het wordt steeds lastiger om zorg en de economie op peil houden met een steeds kleiner aantal werkende mensen, waarvan er ook een deel parttime werkt. Ook stijgt het aantal alleenwonende ouderen. Hoe lossen we het woningtekort op en zorgen we voor genoeg woningen voor hen en voor de rest van de groeiende bevolking? Daarnaast wordt ingegaan op de vraag wie er straks zorgt voor onze ouderen? Zijn dat arbeidsmigranten of moeten we ook meer gaan mantelzorgen.

Baren voor het vaderland

Er was kritiek op deze Nieuwsuur reportages. OP de vraag Hoe ziet Nederland eruit in 2050? Een van de antwoorden is dat senioren hun eengezinswoning uit moeten om zo plaats te maken voor grote gezinnen. En ook de suggestie dat de Nederlandse vrouw meer kinderen moet krijgen zodat onze economie kan blijven groeien, zorgde voor boze reacties in de sociale media. Baren voor het vaderland om zo werknemers te produceren die de buitenlandse arbeidsmigranten buiten de deur te houden.

Kampioen deeltijdwerken

Maar als we nou eens minder in deeltijd gaan werken, dan hebben we volgens oud-politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg helemaal geen arbeidsmigranten meer nodig. De Nederlandse vrouwen zijn volgens haar, kampioen deeltijdwerken. Als de Nederlandse vrouwen meer zouden werken, zou er geen sprake meer zijn van een tekort aan mensen op de arbeidsmarkt.

Tekort aan mensen op de arbeidsmarkt

Het probleem is dat veel vrouwen niet meer willen werken. In een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit december 2020 blijkt dat vrouwen het huishouden en de zorg voor (kleine) kinderen voorrang geven. Ook kiezen ze ervoor om tijd voor zichzelf te hebben. Hierdoor blijven ze economisch afhankelijk zijn van hun partner. Deeltijdbanen dus slecht voor de economie en zorgen het voor een tekort aan mensen op de arbeidsmarkt. Ook is het volgens Van Scherrrenburg ook slecht voor iemands persoonlijke economie. En zoals Van Scherrenburg het zegt:

Het wordt tijd dat de politiek een plan bedenkt om vrouwen te verleiden tot meer uren in plaats van meer baren.

Bronnen: Joop BNN Vara, Libelle NIDI, NOS, SCP

Tags:
2050 arbeidsmarkt arbeidsmigrant deeltijdwerk immigratie Nederland vergrijzing Verkenning Bevolking 2050 woningtekort

Recente berichten

Kinderloosheid is puur egoïsme volgens de paus

Overbevolking in het nieuws – December 2021

Bevolkingsgroei Nederland door migratie en stijgende levensduur

Overbevolking in het nieuws – November 2021

Zorgen om geboortegolf in Nederland

Utrecht moet groeien én ook nog eens leefbaar blijven