Geboortecijfer in China enorm laag

Het geboortecijfer in China is enorm laag. Per duizend inwoners waren erin 2020 slechts 10,03 geboortes. Dat is een daling van 15 procent ten opzicht van 2019. Dat is het laagste geboortecijfer sinds het begin van het communistische tijdperk in 1949. De Chinese samenleving lijkt sneller te verouderen dan verwacht. Op dit moment al is één op de vijf Chinezen ouder dan 60. En als het zo doorgaat is in 2050 eenderde van de bevolking ouder dan 60.

Eenkindpolitiek

In 2015 werd de eenkindpolitiek afgeschaft en de tweekindpolitiek ingevoerd. Dat zorgde voor een babyboom in 2016, maar in de drie daaropvolgende jaren zijn er steeds dalingen geweest. Toch groeit de bevolking nog steeds. Vorig jaar telde het land 1,4 miljard inwoners. Maar het bevolkingsaantal zal op korte termijn dalen. Volgens een vorig jaar verschenen rapport van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen kan de bevolkingskrimp in 2027 inzetten.

Vergrijzing

De economie dreigt te gaan leiden onder deze vergrijzing. China is momenteel op weg om een van de rijkste landen ter wereld te worden, maar de vraag is of een relatief kleine groep werkenden de kosten kan betalen voor de steeds groter wordende groep gepensioneerden met bijbehorende zorgkosten. De kans dat China rijk wordt, is een stuk kleiner dan de kans dat het land oud wordt.

Verloren vrouwen

Een van de redenen voor het dalende aantal geboortes komt waarschijnlijk doordat vrouwen minder geneigd zijn om te trouwen en kinderen te krijgen dan enkele jaren terug. En dat komt weer doordat in China ‘werken’ de norm is. Daarnaast is het in de traditionele Chinese cultuur het nog steeds de vrouw  die voor de kinderen moet zorgen. En als er al kinderopvang is, is dat vaak iet van de beste kwaliteit. Veel vrouwen zien de combinatie van werk en zorg voor de kinderen niet zitten en kiezen voor een leven zonder nakomelingen. Ook zijn er steeds meer vrouwen die geen man meer nodig om in hun onderhoud te voorzien. Die groep vrouwen, ongetrouwd en ouder dan 27, worden wel eens verloren vrouwen genoemd.

Bron afbeelding: Statista

Kinderen krijgen is een nationale aangelegenheid

Om het geboortecijfer op te krikken, lanceerde de overheid afgelopen jaren campagnes onder het motto: kinderen krijgen is niet alleen een gezinsaangelegenheid maar ook een nationale aangelegenheid. Deze campagne werkte niet echt. Ook wilde het bedrijven niet dat jonge vrouwen zwanger werden en kinderen kregen. Dat kost immer veel te veel.

Dalend geboortecijfer

China is niet het enige land dat te lijden heeft onder een dalend geboortecijfer. Ook in Japan en Zuid-Korea, worden steeds minder baby’s geboren en daalt het inwoneraantal. In Japan krijgen vrouwen gemiddeld nog 1,5 kinderen, in Zuid-Korea is dat met 1,3 nog lager. Om een bevolking op peil te houden is een geboortecijfer van 2,1 nodig. In Japan is 28 procent van de bevolking intussen ouder dan 65.

Bronnen: Business AM, CNN, The Guardian, NRC, Statista

Tags:
bevolkingskrimp China eenkindpolitiek geboortecijfer vergrijzing

Recente berichten

Kinderloosheid is puur egoïsme volgens de paus

Overbevolking in het nieuws – December 2021

Bevolkingsgroei Nederland door migratie en stijgende levensduur

Overbevolking in het nieuws – November 2021

Zorgen om geboortegolf in Nederland

Utrecht moet groeien én ook nog eens leefbaar blijven